| Bukan Sharifah Aini Tetapi Norbaini |
BUKAN SHARIFAH AINI TETAPI NORBAINI
ABOUT ENTRY LINKS STUFF FOLLOW Dashboard



Percutian Bajet Ke Hatyai
Ahad, 27 Ogos 2017 • 10:06 PG • 0 comments
story ni start bila aku tak part time
so cuti sem ni menyerabutkan sikit bila abah and mak start berkata-kata

bila mereka start membebel aku mampu berdiam
*haha*

"ok acik umur pun dah 21 nak masuk 22 dah pun tapi lesen kereta dari haritu abah and mak dengar asyik sibuk ja"
"sem ni amik lesen kereta siap, sem depan amik lesen motor siap"

*diam lagi*
berlanjutan dalam telefon membebel

[dah biasa *ikutkan ja*]

so cuti semester yang bosan,kelas kereta,latihan semua alhamdullilah dah selesai
tengah tunggu untuk test latihan JPJ 
*sepatutnya 4hb bulan 9 ni tapi tetiba keluar memo JPJ cakap tak ada 
so memo tu cakap after 10hb

*maigod*

aku dah masuk kelas time tu
its okay boleh settle kita ponteng awal sem (hehe)

ok back to cerita 
bosan yang menyelubungi hari-hari terfikir nak travel alone first tu
tak fikir panjang aku terus buat border pass
aku tempah hotel dari traveloka
hotel P.residence kat hatyai
untuk 2 malam, impian nak pergi seorang
memang dah nak lari dah time tu,tunggu permition ja
lulus ja..terus cabut lari

"mak abah kak cik nak pergi hatyai" 
"dengan sapa?agensi mana?bila?buat apa?"

*ok diam lagi*
first soal jawab, tak kasi
terpaksa akur first tu, muka penat nampak duit banyak melabur
then second tetiba 'dah banyak aku berdoa'
boleh pergi tapi mak and akak ikut
*krikk krikk*

first tu..ok lah kira ok lah

jom cerita dari first aku nak pergi

dalam beg :
  • baju 2 pasang 
  • powerbank
  • border pass [RM10]
  • pastu beg mekap [tak mekap sangat pun ada bedak,gincu,celak]
*diriku yang tak pandai mekap*

tu ja yang aku bawak
ceritanya aku stay kulim,kedah so aku naik ktm tasek gelugor
dalam pukul 6.25pagi (ktm sejam sekali)
ktm
tasek gelugor -> padang besar
lebih kurang RM10 macam tu (dah lupa)


pemandangan dalam ktm


*time ni akak nak tangkap gambar tapi tak tahu gaya apa nak buat*

dah sampai ktm padang besar
first things kena buat 
beli tiket 






penting beli awal sebab nanti waktu nak gi cop imigresen dia mintak tiket sekali
so tak payah kelam kabut lepas tu
tiket 
padang besar -> Hatyai
RM10 (per person)

untuk information tiket ke hatyai ada 2 kali ja
[first pagi around pukul 9.55a.m second dalam kul 3p.m something]

dan diingatkan waktu Malaysia dengan Thailand 
awal sejam
kiranya kalau Malaysia pukul 2 p.m thailand pukul 1p.m



*hidup aku memang sentiasa renyih*(dalam train ke hatyai)

sampai-sampai hatyai
hotel kami di P.residence jalan kaki memang 18 minit ja
so benda first kutip ilmu pasal tuktuk ni
beware guys
"jadi seorang pengembara bukan seorang pelancong"
jangan terus naik tuktuk ni
kata kata manis diorang sentiasa dimana-mana
selalunya tuktuk ni kat depan-depan muka train ni
dia akan charge 1500bath sehari
mahal gila
1500bath= rm192.86

better tak payah naik tuk-tuk pun tak pa kot
naik motosikal sewa (lagi jimatt!!!)
*tapi aku naik tuk-tuk sebab 1.nak merasa
                                                         2. bawak mak weyh

aku ada no pak cik ni
dia fasih berbahasa melayu
dia islam dan murah gak ahh tuk tuk dia 
boleh kautim
+66612357329

dan satu lagi kalau nak save budget
jangan sewa 1 tuktuk
nak pergi memana guna khidmat tuktuk lain
contoh haritu waktu kitorang dekat LEE GARDEN
nak pergi pasar terapung 
ada satu tuk-tuk charge 500bath
aku buat-buat sombong,tak nak cakap mahal
pastu depan tu charge 400bath
(yang ni pakcik acah-acah cakap melayu)
nampak dia faham melayu aku pun tolak perlahan-pelan
jalan depan terus jerit turunkan 350bath
muka berlagak lagi pergi depan
dan dapat seorang pakcik ni pergi 
pasar terapung + tempat gajah+balik hotel
400bath=rm51.43

tu habis aku geledah
tapi still rasa mahal lagi (haha)*tamak*
ops lupa ingatkan pasar terapung ni buka petang kay
lebih afhdal pergi hari jumaat sebab banyak muslim food


teh dia sedap weyh!! serious aku memang hari-hari beli teh dia




first beli nampak pelik "apa ni??" rupa rupanya otak-otak (aduiii)


Chang Puak Elephant Camp Hat Yai


then apa yang penting dekat sini sebelum datang sini
contoh macam aku dah tempah hotel di traveloka
(p.residence memang nice guys *tak tipu* besar bilik dia)
RM70 semalam
sebenarnya boleh lagi murah
sampai rm30 pun boleh cari n kautim
tapi tak tahu kenapa amik yang ni (haha)
kenalah call 3 hari sebelum datang untuk comfirmation kita nak datang
kang pergi-pergi tak dak bilik,tak ka spoil bercuti kena cari hotel pulak.

lepasni kalau nak travel aku nak cari murah-murah ja
ya lah.. hotel malam jaa blik tidur
tu pun sampai bilik dalam pukul 7 kejap then malam keluar balik
sampai pukul 12~1 pagi
berjalan tengok tempat

yang perlu beware jugak sebelum pergi memana
check your bank or lebih kurang aktifkan ruangan nak withdraw dekat oversea
macam jadi kat aku,mak and akak
bawak memang nak tngk tempat ja
so berapa jaa dalam tangan .. selebihnya dalam bank
time nak keluarkan tu
memang aku lupa betul pasal ni
memang tekan banyak kali takkan keluar even
ada simbol MEPS,VISA ,etc

malam tu call pihak bank memang tak dilayan 
esok pagi baru boleh keluarkan duit
sebab dah call Malaysia servis nak aktifkan kad di Hatyai

dan lagi satu
sebenarnya kalau nak tengok keuntungan bila luar dari malaysia
tengok nilai mata wang
cari money changer yang betul-betul amik profit sikit
ada certain tu..(cekik darah)
hasil pencarian
sepatutnya 
RM1=7.77BATH

money changer ni dekat sebelah LEE Garden ni charge
(alamak dah lupa) 

mungkin ada lagi yang charge ok
tapi ni habis geledah (*maklum berjalan*)
sebab ada certain money changer charge
cekik-cekik (gila bapak)
duit kot
*hahaha*

dan keluar dalam bank ni kalau kita kaji
rugi kita balik 
banyak
so banyakkan guna money changer

ORANG DI THAILAND

aku memang peramah sikit terutama orang yang belum kenal aku
aku suka bercakap
 kalau boleh nak kenal budaya orang
ada satu tuk-tuk ni dia boleh speakking english
aku terus duduk depan borak-borak dengan dia
tanya macam-macam 
aku tak reti sebut nama pakcik tu
aku suruh pakcik tu cuba sebut nama aku 

*dia angkat kening pelik*

susah nak sebut dia kata   -.-'  (fuhhh)
sepanjang perjalanan aku tanya macam-macam
dia layankan jaa (haha)

*tak tipu guys diorang amalkan budaya hon 
haha memang terkejut banyak kali aku
tapi budaya ni nak kasi amaran
or hon digunakan from tuktuk nak tanya orang yang berjalan nak guna khidmat dia or tak

dan Alhamdullilah sepanjang travel orang baik-baik jaa jumpa
ada time dekat atas tuk-tuk
time traffic light ada geng-geng thailand naik motor ucap
"welcome to thailand"

ramah gila

time pergi pasar malam tu,duduk kejap sebab penat jalan
tengah pegang handphone tetiba
seorang perempuan thailand sapa aku
dia tak boleh berbahasa english/malay
so dia guna simbol
sambil tunjuk dekat handphone buat gaya  nak tangkap gambar
(maksudnya dia nak tangkap gambar kami bertiga)
first aku beware jugak
kang dicuri handphone aku
*dah laa handphone ni abang aku baru kasi*
memang kalau dia bawak lari
aku buka boot yang aku pakai baling jaa aku fikir

tapi tak pun,dia baik tolong amikkan gambar
siap cakap *welcome*

hebat ahh diorang berbudi bahasa

lagi satu budaya diorang bila ada lagu kebangsaan diorang
diorang berdiri tegak even kat mana pun, dengar jaa,berdiri tegak
kes nya aku tak tahu tu apa
tetiba keluar lagu tu kuat-kuat
then yang bercakap terus diam
yang duduk terus berdiri tegak

bayangkan situasi tengah berjalan tetiba semua jadi patung
agak-agak apa aku nak fikir?
"amenda ni gila"
then aku kena sapa ngan seorang kakak thai ni
sebab time tu aku tengah berjalan
dia senyum
and tunjuk gaya tegak dan tunjuk sound tu
rupanya lagu kebangsaan tengah pasang

hebat ahhh diorang

banyak tempat boleh lawat dekat sana
best lah sebab kali ni aku travel banyak berjalan dari naik apa-apa
aku first fikir
"alahhhh mak dan akak ikut"
dah fikir tuk-tuk 24 hour sewa tu..sewa ni
rupanya tak
hasil pujukan mak and akak aku lagi tough dari aku
comel jaa bawak bagpack travel

ada satu malam nak akhir tu kami pergi massage
penat weyhh!!! jalan..
memang sedapppp ahhh dia massage
tempat tu hasil percarian jugak
perempuan yang urut dan tertutup dari lelaki 
*pusing-pusing jaa area hotel kami duduk mesti ada punya*

jangan gelojoh slow-slow cari

gambar? nanti-nanti lah upload 
*hehe*tunggu request dulu





Sabar Wahai Hati
Sabtu, 26 Mac 2016 • 11:39 PG • 0 comments
Assalamualaikum
sekian lama aku menghilang dalam dunia blog
mungkin budaya sibuk aku amalkan ni makan diri dari menulis

MASALAH

tajuk bakal aku kongsi buat semua
bagi yang ada masalah sekarang
mungkin sekarang sedang menyendiri, mungkin menangis?
-SABAR WAHAI HATI-

perjalanan mungkin sukar bila sudut pandangan yang
dipandang kekadang tak membantu langsung
tapi..
jika dalam hati
apa yang disematkan
Allah Tahu Apa Yang Terbaik Untuk Hambanya
In Shaa Allah
pemikiran terbaik,mindset yang membina
hati setiap berfikiran sudut positive 
sentiasa Allah bantu untuk isi hati dia dengan 
MANISNYA UJIAN

Ingin aku kongsi ujian yang menimpa aku saat ini
saat aku ada masalah di tempat bukan kelahiran aku
saat family tak tahu langsung benda yang aku pikul ni
perkara pertama

1. Allah 
saat ini fikir dia tengah rindu dengar setiap rintihan doa kita
setiap baris doa menyebut nama Yang Satu
Allah..Allah
luahkan apa yang terpendam 
dalam doa kita mengadu, dalam doa kita meminta semoga dipermudahkan urusan

dijanjikan pada kita
'SETIAP MASALAH ADA PENYELESAIAN'

2. Jika menangis itu terbaik untuk puaskan hati yang tak puas
teruskan..
teruskan..
menangis tanpa sempadan
nangis yang rasa kurang beban
tempat sunyi mungkin salah satu tempat terbaik saat ini
air mata yang gugur itu 
banyak cerita 
cerita yang mungkin tak mampu diungkap
tapi percaya
Allah hantarkan air mata itu untuk teman kita saat kita perlukan

tapi sahabat
nangis lah sepuasnya untuk sekali itu
tapi teruskan bangkit kemudian
jangan selamanya tunjuk lemah pada hati yang perlukan kebangkitan
bukan selamanya duka itu merantai hati

3. Positive thinking
sangat penting saat ni
jika buruk yang datang, itu hanya luaran
sudut dalaman sudut tak terlihat
??
ada yang terbaik untuk kita
bila kita berfikiran baik
sangka kita baik
hati kita kurang resah
jika soal dunia yang difikir terlalu negative
bagaimana kita nak tempoh akhirat 
yang pasti penyesalan tidak berguna langsung
sahabat
fikirkan benda yang baik untuk hati
sejukkan dia dengan pujukan minda

4. Selesaikan dengan tenang
jangan pernah lari dari masalah
percaya
dunia satu ruang game
setiap peringkat ada cabaran
selesaikan
dan jangan pernah lari
kalah bakal muncul
jangan kalah dengan perkataan GIVE UP
jika gagal untuk mara depan
wujudkan kemenangan untuk diri sendiri
cuba terbaik

5. SENYUM
senyum dan senyum
takkan selamanya nak sedih
lagi sakit kalau ramai tanya
ok tak?? ok??
lagi sakitkan hati
senyum
jika rasa boleh tutup sakit ni
senyum
jika rasa senyum boleh tutup semua persoalan
senyum

biarpun satu palsu senyuman
tutuplah dari pandangan orang
tapi sampaikan luahan pada Dia 




Riwayat Sebulan Matrik Teknikal Kedah
Jumaat, 20 Mac 2015 • 3:17 PG • 0 comments

Perjalanan yang lama menyimpan segala memori berharga
aku tiba di sini
aku tiba mendaki memori yang memang tidak boleh dibeli
aku tiba juga

di sini aku Dilahirkan sebagai seorang pelajar Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik
cuba mengejar apa yang selama ini inginkan
saat Orientasi aku kenal dengan sahabat 

YAA.. SAHABAT


masing masing mengungkap cita cita setahun 
kami disini

"Aku ingin 4 flat"
"Aku ingin masuk U"
"Aku nak berjaya"

masing masing , cita masing masing
tiba turn Izat
dia ungkapkan cita dia ..
"AKU NAK DIKENALI ORANG"

percaya atau tidak..itu doa dia
Allah perkenankan 
ketua kami , Jpp kami, orang harapan kami

tiba turn aku
4 perkataan aku ungkap
sambil senyum
"AKU NAK PERGI JAUH"

OK stop berdrama baini
WHYYY?? semua tanya time tu
siap angkat tangan tanya aku
"HANG NAK PI MANA?"

aku just ulang "JAUH"
sambil lukis gambar kapal terbang 


MATRIK TEKNIKAL KEDAH
serius aku tak cuba atau dicuba cuba mencuba
cuba dan cuba lagi
dan lagi
(ok stop it)
aku tak cuba untuk menipu
MEMANG BEST
so for budak budak lepasan
SPM dapat tawaran matrik ni
jangan lepaskan peluang
tak rugi,pengarah,lecturer jaga kau macam anak kau
termasuk USTAZAH aku (haha)


(zuka ..time raya korban)

perjalanan yang meniti pengakhiran
aku disini Lagi
lagi sebulan
dah hampir tamat riwayat aku kontrak setahun
(haha)
teroka setiap sudut KMTK
sekeliling hijau, sunyi tanpa bunyi kenderaan yang boleh stress kan aku
tapi kalau dah sekali boleh outing

PERGHHH

syurga

haha sebab 24 hour aku nikmati alam sekitar 
time bebas memang puas
even sehari ehhhh..tak sampai sehari
haha
Perjalanan aku bertemu sahabat
yang sekepala,baik,gila 
dan aku sayang diorang (itu utama)
kat sini macam macam orang aku terdedah
dan yang penting dekat sini
aku belajar..kita bonus nak masuk U
belajar erti berdikari 
KAU BUKAN SEORANG
aku sentiasa didamping dengan lecturer yang ambil berat pasal aku
diorang sangat berjasa
terutama Tuan Mz
yang banyak mengajar aku tentang cara nak hidup
?? cara nak hidup?
cara nak bernafas dengan betul
dalam alam selepas sekolah
BERDIKARI

jadi perjalanan aku akan berakhir lagi sebulan GUYS
PSPM 2 menghampiri aku
semua ini mengajar aku jangan undur belakang dan belajar apa yang ada depan mata
dan cuba baiki apa yang sesak kan nafas aku

PENGALAMAN 
satu penghargaan terindah bagi aku








Thanks For Reading !


PAST
PRINCESS
Hai. Me Baini, 3/5/1996 , love with art , love singing , love movie and lastly I LOVE U (huhu)~

WeChat here

Sweet Memories

Archive

CREDIT SECTION


Owner blog:NORBAINI
Best view:Miss Google